Idealny sos grzybowy + schab

wpis w: blog, dania z grzybami, Kuchnia | 1

Znalazłam przepis na idealny sos grzybowy!

 

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku

 

Składniki

  • grzyby – garść suszonych
  • olej – łyżka
  • cebula – 1 sztuka
  • sól – szczypta
  • bulion – pół szklanki rosołu
  • listek laurowy – 1
  • ziele angielskie – 2
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
  • woda – 2 łyżki
  • pieprz – szczypta

 

Robiłam z Kwestii Smaku łososia z sosem borowikowym i użyłam tego samego sposobu na przyrządzenie sosu do podsmażonego schabu. Wyszło pysznie! Mięso delikatne, rozpływające się w ustach.

 

Schabowe rozbiłam, posypałam solą i pieprzem. Podsmażyłam na patelni. Gdy były rumiane, zdjęłam z ognia.

 

Sos:

Pokrojone: cebulę i grzyby (namoczone na noc w zimnej wodzie i ugotowane w tej samej wodzie, potem odcedzone, wodę zostawiam po odcedzeniu, trochę wlewam do sosu- bywa, ze całość)  solić i smażyć na małym ogniu (na oleju) przez 10 minut. Mieszać.

Po 5 minutach dolać pół szklanki bulionu i pół szklanki wody z moczenia grzybów. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dorzuciłam w tym momencie mięso.

Dusić do 10 minut.

Pod koniec łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody (w osobnej miseczne), wlać do sosu – zagęści się natychmmiast. Całość zagotować. Sólcie i pieprzcie do smaku.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA