Jabłka i schab w przyprawie do żeberek

Kolejny przepis ze strony przepisy.pl. I do tego kolejny udany!
Jakież było zdziwienie jedzącego, gdy dopiero w smaku poczuł różnicę między tym, co widział na talerzu, a tym, co naprawdę jadł. Niespodzianka! Wygląda jak ziemniaki, smakuje jak zmodyfikowane jabłka :)
Drugie zaskoczenie to mocno przyprawiony schab (nie dostałam schabu w jednym kawałku, więc postanowiłam spróbować zrobić obiad z plastrów, trzeba sobie jakoś radzić :) ).

Wyszło tak:

DSCF2978.JPG

Krok po kroku w mojej kuchni.
Plastry schabu myjemy i układamy na talerzu.

DSCF2900.JPG

2 ząbki czosnku siekamy.

DSCF2903.JPG

Czosnek układamy na mięsie.

DSCF2904.JPG

Sypiemy przyprawą do żeberek i pieprzem. Polecamy oliwą.

DSCF2906.JPG

Odstawiamy do lodówki na godzinę.

DSCF2909.JPG

Po godzinie wkładamy mięso do piekarnika i pieczemy 40-50 minut.

W czasie, gdy schab się piecze:
2 jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy kostki do garnka. Dorzucamy 1/4 kostki masła.

DSCF2961.JPG

Posypujemy jabłka łyżką curry i imbiru.

DSCF2962.JPG

 

DSCF2963.JPG

Kroimy pietruszkę drobno.

DSCF2967.JPG

Dorzucamy do przyprawionych jabłek.

DSCF2970.JPG

Wyciskamy do garnka cytrynę. I trzymamy na ogniu ok. 5 minut.

DSCF2964.JPG

Jabłka wychodzą bardzo smaczne.

DSCF2977.JPG

Nakładamy jabłka i mięso na talerze. I jemy.

DSCF2972.JPG

 

DSCF2976.JPG