Kolejny przepis ze strony przepisy.pl. I do tego kolejny udany!
Jakież było zdziwienie jedzącego, gdy dopiero w smaku poczuł różnicę między tym, co widział na talerzu, a tym, co naprawdę jadł. Niespodzianka! Wygląda jak ziemniaki, smakuje jak zmodyfikowane jabłka
Drugie zaskoczenie to mocno przyprawiony schab (nie dostałam schabu w jednym kawałku, więc postanowiłam spróbować zrobić obiad z plastrów, trzeba sobie jakoś radzić ).
Wyszło tak:
Krok po kroku w mojej kuchni.
Plastry schabu myjemy i układamy na talerzu.
2 ząbki czosnku siekamy.
Czosnek układamy na mięsie.
Sypiemy przyprawą do żeberek i pieprzem. Polecamy oliwą.
Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Po godzinie wkładamy mięso do piekarnika i pieczemy 40-50 minut.
W czasie, gdy schab się piecze:
2 jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy kostki do garnka. Dorzucamy 1/4 kostki masła.
Posypujemy jabłka łyżką curry i imbiru.
Kroimy pietruszkę drobno.
Dorzucamy do przyprawionych jabłek.
Wyciskamy do garnka cytrynę. I trzymamy na ogniu ok. 5 minut.
Jabłka wychodzą bardzo smaczne.
Nakładamy jabłka i mięso na talerze. I jemy.