Jagnięcina  po portugalsku

Jagnięcina po portugalsku

wpis w: blog, Kuchnia | 0

Biedronka urządziła akcję „Smaki Portugalii”. Z okolicznościowej gazetki z przepisami skusiła mnie „Jagnięcina na sposób z Alentejo”


Czas przygotowania:
90 minut (krojenie, smażenie, duszenie)

  • mięso z jagnięciny – 300 g
  • mąka – 3 łyżki (tylko to obtoczenia mięsa)
  • smalec – 2 łyżki
  • oliwa z oliwek – łyżka
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • liść laurowy – 2 sztuki
  • mielona ostra papryka – szyczpta
  • mielona słodka papryka – łyżka
  • woda 500 ml
  • chleb – kilka kromek (do podania)

Gotujemy krok po kroku:

  1. Mięso myjemy, osuszamy.
  2. Solimy mięso i obtaczamy w mące (około 3 łyżki). Po raz pierwszy użyłam mąki pełnoziarnistej zamiast zwykłej białej.
  3. Na patelni rozpuszczamy smalec (2 łyżki).
  4. Na rozpuszczony smalec kładziemy mięso. Smażymy krótko tylko do zamknięcia porów (do momentu aż mięso przestanie być różowe).
  5. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni.
  6. Dolewamy na patelnię łyżkę oliwy.
  7. Na patelnie dodajemy pokrojone cebulę i czosnek, 2 liście laurowe oraz szczyptę ostrej papryki.
  8. Smażymy aż cebula zmięknie.
  9. Dodajemy na patelnię wcześniej podsmażone przez nas mięso.
  10. Posypujemy łyżką słodkiej papryki.
  11. Dolewamy 2 szklanki wody (około 500 ml).
  12. Dusimy (gotujemy na małym ogniu pod przykryciem) przez 40 minut (a nawet więcej, do redukcji wody i powstania sosu). Jeżeli miałabym więcej mięsa (jak w przypadku gulaszu) dusiłabym je  na patelni. Jednak uznałam, że lepiej sprrawdzi się mały garnek.
  13. Pod koniec, gdy mięso zmięknie, a woda odparuje – spróbujcie i doprawcie solą i pieprzem.
  14. Kiedy mięso zmięknie, a z wody powstanie pyszny sos nasze danie jest gotowe. Możemy podać je z kromką chleba albo z ziemniakami.

Wolisz gotować z obrazkami? Kliknij w miniaturę:

 

Jak smakuje jagnięcina na sposób z Alentejo?

Przyznam Wam szczerze, że to moja pierwsza w życiu jagnięcina. Bałam się, że nie wyjdzie, ale wyszła rewelacyjnie. Robiłam ją dla Michała w podziękowaniu za urodzinową niespodziankę, bo wiem, że uwielbia mięso. Jagnięcina była miękka i pełna smaku. Mam ogromną ochotę spróbować jeszcze innych przepisów i odkryć smak Portugalii.

Facebooktwittergoogle_plus