Jagodzianki

Małe drożdżowe babeczki z jagodowym nadzieniem.

Gdy zobaczyłam u Arabeski ten przepis postanowiłam dać mojemu prodziżowi jeszcze jedną szansę.

Kupiłam jagody i

DSCF4636.JPG

po kilku godzinach otrzymałam takie słodkie wypieki:

DSCF4686.JPG

Krok po kroku w mojej kuchni.

0,5l mleka podgrzałam w garnku.

DSCF4612.JPG

Do miski wrzuciłam 50g (połowę tego, co na zdjęciu) drożdży.

DSCF4614.JPG

Kilka łyżek podgrzanego mleka wlałam do miski z drożdżami

DSCF4618.JPG

Pomieszałam, pomieszałam. Drożdże się rozpuściły.

234_FUJI2.jpg

Odkroiłam pół kostki dużego Osełka (ok. 150g).

DSCF4616.JPG

I wrzuciłam do mleka, mieszałam aż do rozpuszczenia.

234_FUJI3.jpg

Prawie całą kilogramową torebkę mąki (900g) wsypałam do miski.

DSCF4629.JPG

Dosypałam pół łyżeczki soli.

DSCF4630.JPG

Wlałam wystudzone mleko i masło do mąki.

DSCF4642.JPG

Dosypałam pół szklanki cukru.

DSCF4632.JPG

Wlałam rozpuszczone drożdże.

DSCF4646.JPG

I zagniatamy!

DSCF4649.JPG

Dorzuciłam pół dużego opakowania serka waniliowego.

DSCF4635.JPG
DSCF4651.JPG

I zagniatamy znowu.

DSCF4653.JPG

Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

DSCF4654.JPG

Po godzinie:

DSCF4655.JPG

Ciasto dzielimy na mniejsze części.

DSCF4656.JPG

Na jagody :D

DSCF4639.JPG

Z ciasta robimy małe kulki mieszczące się w dłoni i spłaszczamy je. Na środek nakładamy kilka jagód i pół łyżeczki cukru. Zalepiamy jagody w środku. Jeżeli ciasto się lepi, oprószamy ten kawałek mąką.

234_FUJI4.jpg

Zostawiamy kulki z jagodami na godzinę do wyrośnięcia.

DSCF4666.JPG

Wkładamy na nagrzanego piekarnika na 20-30 minut i pieczemy.
Wychodzą przepyszne. Wg mnie trochę za słodkie, dlatego warto zmniejszyć ilość cukru.

DSCF4685.JPG

Praktycznie NIGDY nie wyszło mi ciasto drożdżowe. I ciągle się dziwię, że te jagodzianki wyszły takie dobre. Dlatego polecam Wam. Skoro mi wyszły, Wam też powinny!

DSCF4691.JPG