Jajka pieczone z jabłuszkami kaparowymi

Pochodzenie przepisu

Moje smaki życia, s. 67, 1/2016

 

Składniki

  • fasola biała – 4-5 łyżek (w przepisie była czerwona)
  • papryka czerwona – połowa
  • jabłuszka kaparowe – 50g
  • jajka – 5
  • passata – 3 łyżki
  • czosnek – ząbek
  • sól, pieprz – wg uznania, do smaku

 

 

Do naczynia żaroodpornego dodać:

  • fasola biała – 4-5 łyżek (w przepisie była czerwona)
  • papryka czerwona – połowa
  • jabłuszka kaparowe – 50g

Polać całość passatą, wymieszać.

Porobić wgłębienia i wbić w nie jajka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Zapiekać 15-20 minut w 180 stopniach.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

I jak?

Smaczne śniadanie, jednak wg mnie należałoby podsmażyć lub podpiec wstępnie paprykę przed wbiciem jajek.  Podpieczone z jajkami składniki są chrupiące, ale nie stanowią całości. Podsmażyłabym na łyżce masła z pomidorem malinowym (zamiast passaty/koncentratu) paprykę i jabłuszka kaparowe z fasolą, a następnie wyłożyła składniki do naczynia zaroodpornego i wbiła jajka. Tak zrobię następnym razem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus