Jak podzielić kurczaka?

Gdy ostatnio za 2 piersi z kurczaka zapłaciłam ponad 10 zł mocno się zdenerwowałam. Co to ma być? Nie ma głupich, kupuję całego kurczaka i sama sobie go podzielę! I jeszcze oszczędzę, bo będę z za 12 zł miała nie jeden, a 4 obiady. Ot co!

Najpierw zapoznałam się z filmikiem:

A potem zaczęłam swoje dzieło.
Kurczaka umyłam.

DSCF1331.JPG

Ciachnęłam wzdłuż nogi, po skórze, wygięłam kość i przecięłam z tyłu.

DSCF1339.JPG

I tym sposobem mam 2 udka.

DSCF1341.JPG

Potem kroimy po prostej i oddzielamy dwie piersi.

DSCF1344.JPG
DSCF1346.JPG

Zostaje nam część rosołowa i skrzydełka. Skrzydełka kroimy na chrząstkach.

DSCF1350.JPG

I tym sposobem za 12 zł mamy:
– część na zupę,
– 2 skrzydełka,
– 2 piersi,
– 2 udka.

DSCF1352.JPG

A co z tego zrobię i jakie 4 obiady ugotuję, zobaczycie wkrótce  :)