Jak zrobić czekoladowe fondue?

Nasi przyjaciele ostatnio kupili zestaw do robienia fondue (kociołek). Wprosiliśmy się w niedzielę na słodkie testy tego urządzenia.

239_FUJI.jpg

Do zrobienia fondue czekoladowego potrzeba, co oczywiste, czekolady. Michał wybrał gorzką (gdzieś wyczytał, że jest najlepsza).

DSCF9052.JPG

Łamiemy czekoladę na małe kawałki i wrzucamy do kociołka.

DSCF9055.JPG

Dolewamy na sam spód (odrobinę) śmietany 30%.

DSCF9057.JPG

Tu już opcjonalnie, ale jeżeli mamy możemy dolać odrobinę whisky. Od czasu do czasu mieszamy i czekamy, aż czekolada się rozpuści.

DSCF9062.JPG

W tym czasie ochotnicy obierają i kroją owoce.

239_FUJI1.jpg

Próbowaliśmy słodkiego fondue z bananami, jabłkami, brzoskwiniami, winogronami i herbatnikami (najlepsze herbatniki!).

239_FUJI2.jpg
DSCF9075.JPG

Gdy czekolada jest już płynna i gorąca…

DSCF9081.JPG

… zanurzamy w niej słodycze.

239_FUJI3.jpg

A w międzyczasie siedzimy, rozmawiamy i zacieśniamy więzi przyjaźni.

DSCF9108.JPG

Miłego słodkiego fondue w Waszych domach!

Facebooktwittergoogle_plus