Jak zrobić gulasz z dynią?

Została mi dynia, miałam kawałek schabu bez kości, więc postanowiłam wzbogacić przepis na gulasz o żółte akcenty.

na patelnię na łyżkę oleju podsmażona cebula
do cebuli po chwili pokrojone mięso (wcześniej mięso w misce solimy, pieprzymy, posypujemy mąką)

P9230435+%28Kopiowanie%29.JPG

+ pół szklanki wody

P9230436+%28Kopiowanie%29.JPG

+ papryka + pieprz

P9230442+%28Kopiowanie%29.JPG

+ pół szklanki wody + listek laurowy + ziele angielskie

P9230444+%28Kopiowanie%29.JPG

+ 2 papryki

P9230447+%28Kopiowanie%29.JPG

+ 2 pomidory bez skórki

P9230450+%28Kopiowanie%29.JPG

nakryć odstawić na 20 minut na małym ogniu

P9230454+%28Kopiowanie%29.JPG

dynię upiekłam, 15 minut, 150 stopni C, wrzuciłam też do pieczenia pół główki czosnku (nie obierałam czosnku)

P9230438+%28Kopiowanie%29.JPG

dynię pokroić i dorzucić do gulaszu
czosnek, upieczony, zdjąć skorupkę/skórkę i dodać w całości do gulaszu

P9230464+%28Kopiowanie%29.JPG

po 5 minutach

P9230466+%28Kopiowanie%29.JPG

Rozgrzewamy garnek. Wsypujemy do niego 1 łyżkę cukru. Chwilę podgrzewamy, aż będzie brązowy i rumiany. Odstawiamy z palnika, wlewamy odrobinę wody i otrzymany karmel wlewamy do sosu.

233_FUJI3.jpg

po 10 minutach

P9230468+%28Kopiowanie%29.JPG

mogłam nie dodawać, ale chciałam spróbować zagęścić gulasz łyżką serka

P9230484+%28Kopiowanie%29.JPG

ostatecznie gulasz prezentuje się tak

P9230491+%28Kopiowanie%29.JPG
P9230488+%28Kopiowanie%29.JPG

I jak?
Jedliśmy to danie przez dwa dni. Dyni dajcie mniej, bo u nas zdominowała potrawę, ale nie narzekam. Jadłam ze smakiem, bo lubię gulasz.
w skali szkolnej – 4+, dobre, jesienne danie

Tutaj gulasz w innym wydaniu – z batatami.

Facebooktwittergoogle_plus