Uff, jak gorąco! Zróbmy lemoniadę!
Pochodzenie przepisu
Składniki
- miód – 5 łyżek płynnego
- woda niegazowana – 0,5 szklanki
- cytryny – 2,5 (sok z dwóch, pozostała połowa pokrojona w plastry)
- woda gazowana – do wysokości dzbanka (0,5l – 1l)
- lód – kilka kostek
Krok po kroku
- miód płynny z Żalina
- cytryny – dwie do wyciśnięcia, jedna do pokrojenia w plastry
5 łyżek miodu łączymy z podgrzaną do temp. 50 stopni C wodą niegazowaną (pół szklanki). Mieszamy.
Wyciskamy sok z dwóch cytryn. Dodajemy do miodu z wodą, uzupełniamy dzbanek wodą gazowaną. Do tego wrzucamy dwa-trzy plastry cytryny. Pijemy. Chętni wrzucają lód.
- sok z dwóch cytryn
- woda gazowana
I jak?
Nie lubię kwaśnego picia, nie lubię gazowanej wody, a tu o dziwo dodatek miodu (niemały) przełamał moją niechęć. Woda była przyjemnie gazowana (po chwili) i słodko-kwaśna (miód-cytryna). Nie mogłam się zdecydować czy bardziej czuję smak kwaśny czy słodki. Dobre na upały. Polecam.