Jak zrobić polewę?

Jasna i ciemna  – szybko!

 

CIEMNA POLEWA

Składniki

  • czekolada gorzka – tabliczka
  • masło – łyżka
  • mleko – 3 łyżki

 

Wszystkie składniki na małym ogniu mieszam ze sobą (w garnku). Kiedyś bawiłam się w kąpiele wodne, dzisiaj po prostu wrzucam czekoladę do garnka.  Minus tej polewy jest taki, że szybko stygnie i trzeba ekspresowo zanurzać w niej ciastka/pierniki.

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

JASNA POLEWA

Składniki

  • białko – 1
  • cukier puder – 0,5 szklanki i więcej, nawet ponad szklankę potrzeba, zależy od wielkości jajka (białka)

 

Blender. Miksuję białko (wcale nie na pianę, 30 sekund ok.) i dosypuję cukier puder, miksuję znowu. Dosypuję aż otrzymam konsystencję bardzo gęstą. Wychodzi bardzo biały  lukier. Nie próbowałam bawić się w tym roku szprycą i ozdabiać pierniki esami floresami, maczałam pierniki w polewie lub lałam polewę łyżką na pierniki.

 

IMG_3088 (Kopiowanie)

PC185665(Kopiowanie)

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus