Jasna i ciemna – szybko!
CIEMNA POLEWA
Składniki
- czekolada gorzka – tabliczka
- masło – łyżka
- mleko – 3 łyżki
Wszystkie składniki na małym ogniu mieszam ze sobą (w garnku). Kiedyś bawiłam się w kąpiele wodne, dzisiaj po prostu wrzucam czekoladę do garnka. Minus tej polewy jest taki, że szybko stygnie i trzeba ekspresowo zanurzać w niej ciastka/pierniki.
JASNA POLEWA
Składniki
- białko – 1
- cukier puder – 0,5 szklanki i więcej, nawet ponad szklankę potrzeba, zależy od wielkości jajka (białka)
Blender. Miksuję białko (wcale nie na pianę, 30 sekund ok.) i dosypuję cukier puder, miksuję znowu. Dosypuję aż otrzymam konsystencję bardzo gęstą. Wychodzi bardzo biały lukier. Nie próbowałam bawić się w tym roku szprycą i ozdabiać pierniki esami floresami, maczałam pierniki w polewie lub lałam polewę łyżką na pierniki.