Czy połączenie kotletów mielonych z sosem pieczarkowym to dobry pomysł?
Pochodzenie przepisu
Składniki
na kotlety mielone
- mięso mielone wieprzowe – 0,5kg
- jajko – 1
- bułka tarta – 4 łyżki
- cukinia – 1/3 cukinii startej
- kmin rzymski – łyżeczka
- curry – łyżeczka
- kurkuma – łyżeczka
- pieprz, sól – po pół łyżeczki
- papryka ostra – pół łyżeczki
- olej – do smażenia
lub inny przepis na kotlety mielone
na sos pieczarkowy
- olej kokosowy – łyżka
- cebula – 1
- pieczarki – 7-8 sztuk
- sos sojowy – łyżka-dwie
- woda – 0,5 szklanki
- śmietana – 150ml 18%
- mąka – łyżka płaska
- sól, pieprz, papryka ostra – sypnięcie pod swoim kątem, jak lubimy przyprawiamy
Składniki na mielone połączyć, zrobić kulki z masy i smażyć na oleju (można lekko podsmażyć i dokończyć przygotowanie w piekarniku, 180 stopni 15 minut).
Cebulę pokroić drobno. Olej kokosowy (lub masło czy olej) rozpuścić w garnku, dodać cebulę, podsmażać przez minutę. Następnie dorzucić pokrojone pieczarki. Mieszać przez minutę. Wlać do garnka pół szklanki wody, łyżkę – dwie sosu sojowego. Mieszać całość, aż pieczarki się podsmażą. Na koniec dodać śmietanę zmieszaną z łyżką mąki. Całość wymieszać. Jeżeli jest za gęste, dolać wody (łyżkę, dwie), wymieszać.
Kotlety połączyć z sosem pieczarkowym i zostawić na małym ogniu na 15-20 minut.
I jak?
Tego dania próbowały trzy dorosłe osoby i jednogłośnie stwierdziliśmy, że to typowo domowa potrawa, taka mamowa, która zawsze była i będzie dobra. Dobrze to smakuje, gdy składniki się połączą, zwłaszcza gdy przyprawy z mielonych przejdą do sosu pieczarkowego. Pachnie wspaniale. Do powtórzenia.