Zaprosiła nas do siebie Agata.
I już wiem, że czyta się [brusketta], a wiem stąd pl.wikipedia.org/wiki/Bruschetta.
Do zrobienia włoskiej przekąski potrzeba: chleba, pomidorów, cebuli, pasty z bazylii, czosnku, sera i dobrych chęci
Krok po kroku:
1. Kromki chleba kładziemy na piekarnikowej tacy
2. Chleb smarujemy pastą bazyliową (może być bazylia w oliwie).
3. Pomidora trzeba sparzyć, zdjąć skórkę i wyjąć środek. Pokroić.
4. Cebulę kroimy w kostkę.
5. Posypujemy trochę oregano (metoda na oko ). Wyciskamy ząbek czosnku.
6. Pomidory, cebulę, oregano i czosnek mieszamy w misce.
7. Ścieramy na tarce ser.
8. Nakładamy mieszaninę na kromki chleba.
9. Wkładamy do piekarnika i trzymamy w nim aż ser się stopi.
10. Wyjmujemy zapiekanki z piekarnika, jemy i czujemy się jak we Włoszech