Jogurtowe placki z truskawkami – Kwestia Smaku

wpis w: blog, Desery, Kuchnia, Owocowe, z truskawkami | 1

Po ostatnich rewelacjach z łączeniem mięsa z owocami bez namysłu odtworzyłam dzisiaj placki jogurtowe z Kwestii Smaku.

Robimy!
250g jogurtu naturalnego łączymy z 2 jajkami.

Do tego dolewamy dwie łyżki oleju.

2 łyżki cukru.

1 i 1/3 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli.

Plus za to, że nie potrzeba miksera. Wystarczy 10 sekund mieszania łyżeczką i mamy ciasto jogurtowe.

Truskawki kroimy w plasterki.

Uwaga! Ciasto rośnie na patelni!
Jak wiecie, nie ufam patelniom teflonowym i bezolejowemu smażeniu, dlatego jak zwykle pół łyżki oleju rozprowadziłam pędzelkiem przed nagrzaniem patelni.

Smażymy chwilę – 2-3 minuty. Z drugiej strony tylko moment, żeby nie spalić truskawek.
I jemy.

I jak?
Lekkie, puszyste ciasto, truskawki słodkie. Czego chcieć więcej?
Mam dowód na to, że jedzone były na ciepło, w powietrzu, na środku kuchni

A! Wyszło 15 sztuk, ale spokojnie mogłam zrobić i 20 z takiej ilości ciasta.

____________