Kabaczek na ciepło z jabłkiem i jarmużem

Dostałam od mamy kabaczka. Nie chciałam powtarzać pomysłu z nadziewaniem mielonym, więc go obrałam, pokroiłam i poddusiłam.

Pochodzenie przepisu

Wyobraźnia Gosi Kowal

2 faza SB

 

 

Składniki

  • kabaczek – 300g
  • jabłka – 2
  • pomidory – 2-3 obrane ze skórki (lub passata z 200ml)
  • cebula -1
  • kolendra – w zasadzie coś zielonego, kilkanaście listków
  • zielone suchebazylia łyżka, tymianek – lyżka
  • pieprz i sól
  • jarmuż – garść-dwie
  • oliwa – łyżka
  • woda – pół szklanki

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Cebulę pokroić drobno, podsmażyć na oleju (u mnie olej kokosowy). Dodać obrany i pokrojony w kostkę kabaczek (wielka ta kostka mi wyszła). Podlać wodą – pół szklanki. Trzymać na ogniu 5-10 minut.

 

Dorzucić 2 obrane i pokrojone jabłka, przyprawy (zielone suche, zielone świeże, pieprz i sól). Zalać albo passatą (200ml) albo dodać pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Trzymać na ogniu aż jabłka będą miękkie. U mnie po 10 minutach było już ok.

 

Widok taki (kabaczek miękki). Spojrzałam na towarzystwo i dorzuciłam na 3 minuty garść jarmużu. Wymieszałam.

 

I jak?

I dobrze. Okazało się, że duszony kabaczek naprawdę lubi się z jabłkiem. Smakowało, zjedzone. Na drugi dzień robiło za samodzielny obiad i było jeszcze lepsze.

 

Facebooktwittergoogle_plus