Kalafior w pomidorach

Rozgrzewające przyprawy i kalafior jako główny punkt programu.

Pochodzenie przepisu

Jadłonomia

 

Składniki

  • kalafior – 1 sztuka
  • ziemniak – 1
  • cebula – 1
  • pomidory w puszce – 1
  • passata – 200ml (może być woda zamiast)
  • imbir starty – 2 łyżeczki
  • kumin – 1 łyżeczka
  • kolendra – łyżeczka
  • goździki – 4
  • kurkuma – 0,5 łyżeczki
  • czosnek – ząbek
  • cynamon – 1/4 łyżeczki
  • sok z cytryny – łyżeczka
  • woda – 2 szklanki (nie dawałam, dałam passatę)
  • olej – do podsmażenia cebuli
  • sól – szczypta

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

W garnku rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić.

Wsypać:

  • imbir starty – 2 łyżeczki
  • kumin – 1 łyżeczka
  • kolendra – łyżeczka
  • goździki – 4
  • kurkuma – 0,5 łyżeczki
  • czosnek – ząbek
  • cynamon – 1/4 łyżeczki

Smażyć przez 2-3 minuty, ciągle mieszać.

Dodać kalafiora podzielonego na różyczki i pokrojonego w kostkę ziemniaka.

 

Dodać płyny, czyli:

  • pomidory w puszce – 1
  • wodę (w przepisie 2 szklanki) lub passata – dalam 200ml 

Gotować 20 minut na małym ogniu.

Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny.

 

I jak?

Podałam z kurczakiem tikka masala.  Spodziewałam się ostrego smaku, a otrzymałam kalafiora w łagodnych pomidorach. Starałam się nie nakładać ziemniaków na talerz obiadowy (to danie jedliśmy również jako kolację), bo widzicie, że ugotowałam ryż. Całość to było naprawdę pozytywne zaskoczenie. Podoba mi się wykorzystywanie przypraw w różnych konfiguracjach. Mam ostatnio ochotę na eksperymenty i polegam na sprawdzonych i szeroko komentowanych stronach: na Jadłonomii i Kwestii Smaku (dlatego ich tak dużo, ale jak się uczyć, to od najlepszych).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus