Kalafiorowa z tahini

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z kalafiorem, Zupy | 0

Zupa krem dla zabieganych.

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku

 

Składniki

  • kalafior – pół główki pociętej w różyczki
  • cebula – 1
  • bulion – 2 szklanki
  • tahini – 2 łyżki
  • cukier – 0,5 łyżeczki (pominęłam)
  • sól, pieprz – do smaku
  • oliwa – do podsmażenia cebuli

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę.

Dodać kalafior.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wlać bulion i gotować, aż kalafior będzie miękki (ok 15 minut).

Po tym czasie zmiksować, podgrzać do wrzenia. Spróbować, jeżeli mało wyrazista przyprawić solą i pieprzem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Polałam łyżeczką pasty tahini i posypałam słonecznikiem (w przepisie należało dodać do kremu pół łyżeczki cukru i tahini, ja dodałam na koniec, cukier pominęłam)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus