Kapuśniak

Pochodzenie przepisu

Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem – Karolina i Maciej Szaciłło

s. 171, Kapuśniak

Składniki

Ziemniaki osobno

  • ziemniaki – 300g
  • masło lub oliwa – 1 łyżka
  • sól – pół łyżeczki

Zupa

  • oliwa – 3 łyżki
  • włoszczyzna – 200g startej na tarce o grubych oczkach
  • cebula – 1
  • kiszona kapusta – 150g
  • woda – 800ml
  • wędzona papryka w proszku – łyżeczka
  • ostra papryka – jak lubicie, szczypta lub więcej
  • koncentrat pomidorowy – łyżka (lub 0,5 szklanki passaty)
  • pieprz – do smaku

 

Ziemniaki

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, umieścić w garnku, dodać pół łyżeczki soli. Zalać wodą (autorzy mówią, że 1/3 poziomu ziemniaków to poziom wody), gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać łyżkę masła na koniec.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kapuśniak

Na 3 łyżki oliwy dodać startą włoszczyznę (marchew, pietrucha, seler), drobno pokrojoną cebulą i dusić przez 5 minut.

Potem dodać pokrojoną kapustę kiszoną i trzymać razem na ogniu przez 2 minuty.

Dolać do składników 800ml wrzącej wody, gotować. Po 25 minutach dodać:

  • wędzona papryka w proszku – łyżeczka
  • ostra papryka – jak lubicie, szczypta lub więcej
  • koncentrat pomidorowy – łyżka (lub 0,5 szklanki passaty)
  • pieprz – do smaku

Na koniec mądra rada – kilka cząstek ziemniaków przetrzeć przez sitko i wrzucić do zupy, zagęści się.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Podawać z ziemniakami.

 

I jak?

Jak pomidorowy kapuśniak bez mięsa. Zdecydowanie wolę wersję mięsną. Ta z wpisu nie była zła, ale brakowało jej czegoś. Właśnie tak czułam jedząc, że tu czegoś konkretnego brakuje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus