Kasza orkiszowa z warzywami w sosie pomidorowo-ostrygowym

Pomysł na danie bez mięsa.

 

Pochodzenie przepisu

Smaczne opowieści

 

 

Składniki

  • kasza orkiszowa – woreczek, 100g (nie gotuję w woreczku, możecie dać jakąkolwiek kaszę)
  • pomidory koktajlowe – 4-6, sparzone i obrane ze skórki (nie miałam, dałam 1 pomidora zwykłego, bez skórki)
  • marchew – 2 małe, obrane i pokrojone w cienkie talarki
  • czosnek – 2 ząbki
  • papryka zielona, żółta i czerwona – odpowiednio 1,1 i 0,5 (dałam jedną żółtą i 1,5 czerwonej)
  • cukinia – 0,5, przekrojonej na pół i pokrojonej na cienkie plasterki
  • kurkuma – 0,5 łyżeczki
  • olej – 2 łyżki
  • sok pomidorowy – szklanka
  • przecier pomidorowy – łyżka (dałam pół łyżeczki koncentratu pomidorowego)
  • sos ostrygowy – łyżka
  • mąka kukurydziana – łyżeczka
  • zioła prowansalskie – łyżeczka

 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

1. Kasza z kurkumą

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Przed gotowania wsypać do garnka z kaszą kurkumę.

 

2. Warzywa na patelni

Na dużej patelni rozgrzaś olej i wrzuć wszystkie warzywa:

  • pomidory koktajlowe – 4-6, sparzone i obrane ze skórki (nie miałam, dałam 1 pomidora zwykłego, bez skórki)
  • marchew – 2 małe, obrane i pokrojone w cienkie talarki
  • czosnek – 2 ząbki
  • papryka zielona, żółta i czerwona – odpowiednio 1,1 i 0,5 (dałam jedną żółtą i 1,5 czerwonej)
  • cukinia – 0,5, przekrojonej na pół i pokrojonej na cienkie plasterki

Podsmażyć 4 minut, mieszać.

 

3. Sos pomidorowy

W naczyniu wymieszać:

  • sok pomidorowy – szklanka
  • przecier pomidorowy – łyżka (dałam pół łyżeczki koncentratu pomidorowego)
  • sos ostrygowy – łyżka
  • mąka kukurydziana – łyżeczka

Wlać do podsmażonych warzyw.

 

4. Wszystko razem

Dodać zioła prowansalskie. Wszystko razem gotować przez 5 minut – tak aby warzywa były prawie miękkie albo miękkie. Pod koniec wymieszałam kaszę z warzywami i zjedliśmy danie na kolację. Zostało trochę, więc posłużyło za dodatek do obiadu następnego dnia.

 

I jak?

Pod koniec wymieszałam kaszę z warzywami i zjedliśmy danie na kolację. Zostało trochę, więc posłużyło za dodatek do obiadu następnego dnia. Kasza z warzywami w sosie pomidorowym, bo ostrygowego nie wyczułam (a szkoda, liczyłam na intensywniejszy posmak tego sosu).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus