Kasza z kurczakiem, groszkiem i marchewką

Coś jak potrawka z kurczaka, ale z kaszą.

 

Pochodzenie przepisu

Kwestia smaku 

 

Składniki

  • por – 1 (nie miałam, dałam cebulę)
  • oliwa – łyżka
  • masło – łyżka
  • pierś z kurczaka – 1
  • tymianek – 0,5 łyżeczki
  • pieprz, sól – szczypta
  • kasza – woreczek, 100g, 
  • marchew – 2 
  • groszek – garść (z puszki)
  • bulion – szklanka
  • sos sojowy – łyżka

 

Cebulę pokroić i podsmażyć na zmieszanym maśle i oleju. Dodać pokrojoną pierś z kurczaka. Dosypać tymianek i pieprz. Trzymać na ogniu przez 5 minut.

Dodać kaszę (suchą, nie trzeba wcześniej gotować), smażyć razem przez 3 minuty. Obrać marchew, pokroić drobniej, dodać sól, smażyć przez 2 minuty.

Dodać bulion i gotować pod przykryciem, aż marchew będzie miękka. Doprawić danie sosem sojowym, na koniec dodać groszek. Wymieszać i jeść.

 

 

I jak?

Robiłam już podobne danie od Katosu.

Lubię kaszotta, robi się je szybko, to dania smaczne i jednogarnkowe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus