Kasza z kurczakiem, porem i kurkami

Obiad idealny.

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku

robiłam porcję na dwa dni

 

Składniki

  • kasza gryczana – woreczek, 100g x2
  • sos sojowy – 2 łyżki (dałam sos teriyaki)
  • udka z kurczaka – 400g (lub indyk lub pierś z kurczaka)
  • sól, pieprz – sypnięcie
  • oregano – 2 łyżeczki
  • słodka papryka – łyżeczka
  • ostra papryka – pół łyżeczki
  • kurkuma – pół łyżeczki
  • oliwa – 2 łyżki
  • masło – 2 łyżki
  • czosnek – 4 ząbki
  • cebula – 1
  • por – 1 duży (powinnam dać 2, ale miałam tylko jeden)
  • kurki – 250g
  • szczypiorek – do posypania (zapomniałam, nie dałam)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kaszę należy ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

Mięso pokroić w kostkę. Posypać następującymi przyprawami:

  • sól, pieprz – sypnięcie
  • oregano – 2 łyżeczki
  • słodka papryka – łyżeczka
  • ostra papryka – pół łyżeczki
  • kurkuma – pół łyżeczki

Polać oliwą (2 łyżki), wymieszać całość.

Na łyżce masła podsmażać przez kilka minut mięso. Dorzucić czosnek (pokrojony na plasterki.).

Kolejny krok do dodanie cebuli pokrojonej w kostkę i półplasterków pora. Smażyć razem przez 5 minut.

Przyprawić solą, pieprzem.

Dodać umyte kurki (tylko dużo pokroiłam). Mieszać przez 5 minut.

Ugotowaną kaszę odcedzić i wymieszać z sosem sojowym (ja teriyaki). Dodać kaszę do potrawy, wymieszać i jeść.

I jak?

Kurki kojarzyły mi się z sosem na bazie śmietany 30%. Tym razem chciałam zrobić inaczej. Szukałam przepisu bez zabielaczy, bez sosów. Chodziło mi o danie proste (mało wyszukane składniki), najlepiej jednogarnkowe. Weszłam na Kwestię Smaku i bingo, jakby pani Asia czytała w moich myślach. Idealny obiad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus