Pochodzenie przepisu
Miesięcznik Moje Gotowanie, wrzesień 2016, s. 41
Składniki
- cukinia – 2
- papryka – 1
- cebula – 1 czerwona
- pieczarki – kilka
- marchew – 2
- boczek – 100g
- sól, pieprz, papryka ostra w młynku, zioła prowansalskie– szczypta
- olej – 2 łyżki
- pęczak – 0,5 szklanki suchego
- kukurydza – ziarna z 0,5 ugotowanej kolby
Marchew obrać, pokroić w półplasterki i wrzucić na 5 minut do wrzącej wody. Odcedzić.
Na papierze do pieczenia położyć pokrojon: podgotowaną marchew, cukinie, pieczarki, paprykę, cebulę, ziarna kukurydzy i wędzony boczek (w kostkę).
Wszystko wymieszać.
Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i papryką.
Piec w 180 stopniach, aż warzywa będą miękkie, ale ciągle jędrne (u mnie 35 minut).
Pęczak gotujemy wg przepisów na opakowaniu.
I jak?
Na koniec wymieszać pieczone warzywa z pęczakiem.
Jakie to było dobre! Dawno nie jadłam tak dobrych pieczonych warzyw. Faktycznie wstępne podgotowanie marchwi pomogło i warzywa były upieczone, ale jędrne.