Kasza z pieczonymi warzywami i boczkiem

Pochodzenie przepisu

Miesięcznik Moje Gotowanie, wrzesień 2016, s. 41

 

Składniki

  • cukinia – 2
  • papryka – 1
  • cebula – 1 czerwona
  • pieczarki – kilka
  • marchew – 2
  • boczek – 100g
  • sól, pieprz, papryka ostra w młynku, zioła prowansalskie– szczypta
  • olej – 2 łyżki
  • pęczak – 0,5 szklanki suchego
  • kukurydza – ziarna z 0,5 ugotowanej kolby

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Marchew obrać, pokroić w półplasterki i wrzucić na 5 minut do wrzącej wody. Odcedzić.

Na papierze do pieczenia położyć pokrojon: podgotowaną marchew, cukinie, pieczarki, paprykę, cebulę, ziarna kukurydzy i wędzony boczek (w kostkę).

Wszystko wymieszać.

Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i papryką.

Piec w 180 stopniach, aż warzywa będą miękkie, ale ciągle jędrne (u mnie 35 minut).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pęczak gotujemy wg przepisów na opakowaniu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Na koniec wymieszać pieczone warzywa z pęczakiem.

Jakie to było dobre! Dawno nie jadłam tak dobrych pieczonych warzyw. Faktycznie wstępne podgotowanie marchwi pomogło i warzywa były upieczone, ale jędrne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus