Kaszotto z botwinką i mleczkiem kokosowym

Mała modyfikacja przepisu na kaszotto z botwinką.

 

Pochodzenie przepisu

Podstawowe kaszotto z botwinką – Kwestia Smaku

Dodanie mleczka kokosowego do buraków – Jadłonomia

 

Składniki

  • kasza pęczak – 4 łyżki
  • cebula – 1
  • udka z kurczaka – oddzielone od kości, 250g
  • olej – do podsmażenia udek i cebuli
  • botwinka – buraczki i liście, 2 pęczki
  • woda – szklanka + szklanka
  • oregano – łyżeczka
  • bazylia – łyżeczka
  • sól, pieprz – sypnięcie, szczypta lub więcej
  • mleczko kokosowe – puszka 400ml

 

Żeby się nie denerwować w trakcie polecam przed smażeniem:

mięso oddzielić od kości, zdjąć skórę i pokroić w kostkę (mniej więcej)

botwinkę pokroić, buraki obrać i pokroić w półplastry, liście i łodygi pokroić drobno

– pokroić cebulę w kostkę

 

Na patelni uprażyć (trzymać przez chwilę kaszę na suchej, patelni) pęczak. Dodać pokrojoną cebulę i mięso. Wlać olej (2 łyżki). Podsmażyć cebulę i mięso. Wlać szklankę wody. Dusiłam całość przez 5 minut, mieszałam.

 

Doprawiłam poniższymi przyprawami:

  • oregano – łyżeczka
  • bazylia – łyżeczka
  • sól, pieprz – sypnięcie, szczypta lub więcej

 

Dodać pokrojone buraki, zalać połową szklanki wody. Trzymałam buraki z mięsem i kaszą na małym ogniu przez 10 minut (buraczki powinny być miękkie).

Po tym czasie dodałam pokrojone liście i zalałam składniki mleczkiem kokosowym. Gotowałam jeszcze przez 5 minut na ogniu, liście zmiękły.

 

I jak?

Jestem wielbicielką botwinki, a połączenie buraków z mleczkiem kokosowym bardzo przypadło mi do gustu, dlatego tylko kwestią czasu było użycie tego ostatniego podczas przyrządzania kaszotto. Wyszła duża ilość dania i dodatkowo było bardzo smaczne. Dobra modyfikacja.

IMG_0620 (Kopiowanie)

 

IMG_0619 (Kopiowanie)

Facebooktwittergoogle_plus