Kaszotto z burakami

Ciekawe czy to kaszotto będzie tak dobre jak poprzednicy.

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku – kaszotto z buraczkami, kurczakiem i jarmużem

 

Składniki

 

  • pierś z kurczaka – 300g
  • oliwa – 3łyżki
  • cebula – pół czerwonej
  • por – pół
  • tymianek – 1 łyżeczka
  • kasza pęczak – 1/4 szklanki
  • białe wino – 1/4 szklanki (nie miałam, pominęlam, dolałam bulion)
  • buraczki – 2
  • bulion – 1,5 szklanki
  • jarmuż – 2 garście
  • sól, pieprz – szczypta
  • sos sojowy – łyżka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, sosem sojowym, łyżką oliwy. Mięso wymieszać w misce. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć na złoto kurczaka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodać:

  • cebula – pół czerwonej -pokroić w kostkę
  • por – pół – posiekać
  • tymianek – 1 łyżeczka

Trzymać razem 2 minuty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kolejny krok to kasza pęczak (istotne jest, żeby nie przesadzić z jej ilością, nie ma dominować w tym daniu, 1/4 szklanki, mało, ale starczy).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Potem wlać białe wino i gotować przez 2 minuty. Nie miałam, wlałam bulion (1/4 szklanki).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Buraczki obrać, zetrzeć na tarce i dodać na patelnię.

Pieprz, sól – jak lubicie, może być szczypta, można więcej.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

25 minut gotować pod przykryciem, mieszać od czasu do czasu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Już prawie koniec.

Jeszcze na 2 minuty dorzucić dwie garście jarmużu i gdy będzie miękki, można jeść.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Wersja nocna (1 zdjęcie) i wersja dzienna (kolejne) z frytkami z batatów.

Poprzednie kaszotta były lepsze, to takie swojskie, dobre, ale bez szału. Może przeważył brak białego wina, może to ono nadaje takiego smaczku? Można zrobić, będzie smakować, ale orgazmu kubków smakowych nie było.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus