W tym tygodniu kontynuuję dodawanie do sobotniego śniadania nowego składnika (w zeszłym tygodniu był to kozi ser czytaczka.pinger.pl/(…)jak-urozmaicic-sniadanie…). Tym razem padło na kiełki słonecznika (znalazłam je w Piotrze i Pawle). Można je dodawać do sałatek lub jeść same.
Co dobrego znajdziemy w kiełkach słonecznika?
Masę witamin: A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, C, D, E, K
Składniki mineralne: wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, fosfor, magnez, potas, kobalt, fluor, jod, mangan, selen, sód, krzem
Oprócz tego: Nienasycone kwasy tłuszczowe, koenzym Q10, saponiny, albuminy, lecytyna, betainy, taniny, pektyna, inozytol, PABA, lignany, kwas pangamowy, białko (24-30%) (fragment pochodzi ze strony www.kielki.info/kielki-slonecznika.html)
Dla zaciekawionych i chętnych, żeby pogłębić wiedzę w temacie kiełków: www.kielki.info/.