Zamiast zwykłego schabowego – roladki z pieczarkami.
Pochodzenie przepisu
gazetka biedronkowa 17/2013 – kieszonki schabowe z pieczarkami i puree z zielonego groszku
Składniki
- schab – kilka plastrów
- pieczarki – 11 sztuk
- cebula – 1
- masło – 3 łyżki
- olej – do podsmażenia kieszonek schabowych
- jajko – 1
- bułka tarta – do obtoczenia kieszonek
- groszek konserwowy – puszka
- śmietana 30% – 50ml
- sól, pieprz – szczypta
Pieczarki i cebulę pokroić. Cebulę podsmażyć na maśle, po chwili dodać pieczarki. Całość przez 5 minut trzymać na patelni. Doprawić solą i pieprzem.
Schab pokrojony w plastry rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Nałożyć na schab grzyby z cebulą i zwinąć w rulon. W przepisie autor radzi, żeby spiąć mięso wykałaczką, ja nie spinałam.
Nie spinałam głównie dlatego, że po zanurzeniu w roztrzepanym jajku i po panierowaniu w bułce tartej rulony były zwarte i nie rozpadały się.
Kolejny krok to smażenie sakiewek/kieszonek/rulonów mięsa z grzybami na oleju.
Gdy mięso smaży się na złoto, do szklanki wrzątku w garnku dorzucamy groszek. Gotujemy 5-7 minut. Następnie trzeba odcedzić kulki, zmiksować na miazgę dodając w trakcie miksowania 50ml śmietanki 30%.
I jak?
I smacznie. Groszkowe puree jakoś mi nie podeszło, ale mięso z pieczarkami wyszło dobrze. Danie dla tych, którzy lubią schabowe, ale chcieliby jakoś je zmodyfikować.