Klops z jajkiem

Zostały mi w lodówce 3 jajka ugotowane na twardo. Co z nich zrobić? Wariację na temat klopsa.

Pochodzenie przepisu

Tyle słyszałam o klopsie, a nigdy nie próbowałam. To poniżej, to moja wersja z tym, co akurat miałam w lodówce (np. 3 ugotowane na twardo jajka)

 

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe – 300g
  • jajka – 3 ugotowane na twardo + 1 nieugotowane do mięsa
  • bułka tarta – 3-4 łyżki
  • cebula – jedna czerwona zeszklona na patelni
  • olej – łyżka do podsmażenia cebuli i czosnku
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól, pieprz – po kilka szczypt
  • zioła – u mnie pół łyżeczki oregano, bazylii
  • boczek wędzony – 100g podsmażonego, pokrojonego w kostkę

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni, na łyżce oleju.
W misce mieszamy:

  • mięso mielone wieprzowe – 300g
  • jajka – 1 
  • bułka tarta – 3-4 łyżki
  • cebula – jedna czerwona zeszklona na patelni
  • czosnek – 1 ząbek zeszklony na patelni
  • sól, pieprz – po kilka szczypt
  • zioła – u mnie pół łyżeczki oregano, bazylii
  • boczek wędzony – 100g podsmażonego, pokrojonego w kostkę

 

Do formy prostokątnej (keksówki) wsypujemy zioła, wykładamy 1/3 mięsa na dno, potem 3 ugotowane i obrane ze skorupek jajka. Wszystko przykrywamy mięsem mielonym.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zapiekałam godzinę w 175 stopniach C.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

I jak?

Dobre na obiad, gdy zostały jajka na twardo (może w czasie Wielkanocy?) lub gdy już nie wiemy, co by tu zrobić z mięsa mielonego. Do mięsa można dodać wszystkiego, co zalega w lodówce i będzie dobrze. Warto zostawić klopsa w zimnym miejscu, bo chwilę po upieczeniu ciężko się kroi. Na drugi dzień  kroi się zdecydowanie lepiej, masa jest zwarta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus