Na imprezie u przyjaciół wpadła mi w ręce nowa książka. Autorem jest Jamie Oliver, znany kucharz i gwiazda szklanych ekranów.
Przetestowałam (odrobinę zmieniając) jego przepis na klopsiki z makaronem. Wyszło tak:
Krok po kroku w mojej kuchni:
– pół kilograma mięsa mielonego łączymy z połową szklanki bułki tartej (w przepisie było 12 pokruszonych krakersów, ale nie mogłam dostać )
– dodajemy 2 łyżeczki musztardy
– mieszamy
– solimy, pieprzymy
– sypiemy łyżkę oregano
– dodajemy jajko
– mieszamy i formułujemy kulki
– wkładamy mięsne kulki do lodówki na chwilę
– smażymy mielone na oliwie
– gotujemy makaron spaghetti (wg rad na opakowaniu)
Kroimy drobno 1 cebulę i 2 ząbki czosnku. Wrzucamy do garnka na oliwę (lub jeżeli mamy drugą patelnię to na patelnię na oliwę) i podsmażamy.
Dosypujemy pół łyżeczki papryki ostrej, listki bazylii i 2 puszki krojonych pomidorów.
Do sosu pomidorowego dodajemy podsmażone (zarumienione) mięso i chwilę razem gotujemy.
Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodajemy połowę sosu z mięsem i nakładamy na talerze.
Po nałożeniu danie prezentuje się imponująco i smakuje wybornie. Polecam!
Kurcze, muszę namierzyć program Jamiego i jego inne książki.
Jeżeli wszystkie proponowane przez niego dania będą takie pyszne i łatwe, to trzeba zacząć uważnie obserwować tego kucharza.