Komosa ryżowa na śniadanie

wpis w: blog, Kuchnia, Śniadania | 0

Superfood w parowarze. Chyba lepiej być nie może.

 

Pochodzenie przepisu

Niebo na Językach – blog Magdy 

ps. Dziękuję za nasze rozmowy na snapchacie i pomysły na nowe dania!

 

 

Składniki

  • komosa ryżowa/quinoa – 5 łyżek
  • otręby owsiane – 2 łyżki (nie dałam)
  • jabłka – 2 (dałam jedno duże)
  • rodzynki – łyżka (dałam żurawinę)
  • cynamon – szczypta
  • kurkuma – szczypta
  • imbir mielony – szczypta
  • zimna woda – do wypłukania komosy i pół szklanki do zalania 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Komosę należy wypłukać pod zimną wodą. Wkładamy ziarenka do parowaru. Jeżeli macie, dajcie otręby. Kolejny krok do wrzucenie obranych i pokrojonych jabłek.

Posypać następującymi przyprawami:

  • cynamon – szczypta
  • kurkuma – szczypta
  • imbir mielony – szczypta

Dorzucić rodzynki (u mnie żurawina). Zalać zimną wodą (pół szklanki).

Trzymać w parowarze przez 30 minut, aż komosa napęcznieje, a jabłka i bakalie zmiękną.

 

I jak?

Słodkie i pożywne (z tego, co doczytałam o komosie) śniadanie. Jeżeli nie macie pomysłu na komosę, spróbujcie tej propozycji. Nie pożałujecie. W parowarze robiłam też jaglankę – odsyłam Was TUTAJ.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus