Truskawkowy kopiec kreta

wpis w: blog, Ciasta, Kuchnia, Owocowe, Wypieki, z truskawkami | 2

Słodki mus i ciasto kakaowe. W środku uwięzione truskawki. 

 

Pochodzenie przepisu

mała książeczka za niecałe 2zł, dostępna w kioskach „Najlepsze przepisy czytelników”

moja siostra wrzuciła foto na swój instagram (kradnę) i ślinka mi pociekła, muszę to też zrobić u siebie!

11357960_830722243647690_564041261_n

 

Składniki

  • jajka – 6
  • sól – szczypta
  • cukier – 150g
  • masło – 40g
  • aromat waniliowy – kilka kropelek
  • mąka tortowa – 115g
  • kakao – 35g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • żelatyna – 2 łyżki
  • wrzątek – 1/3 szklanki
  • kremówka – 400ml
  • cukier puder – 4-5 łyżek
  • truskawki – pół szklanki na mus i kilka do położenia w kopcu

 

Przed rozpoczęciem, żeby potem nie czekać, rozpuścić w garku 40g masła i wystudzić.

 

Białka oddzielamy od żółtek.

Miska z białkami – dodać szczyptę soli i ubić pianę na sztywno

Miska z żółtkami – dosypać 150g cukru i zmiksować na jasno (długo!).

Połączyć drewnianą łyżką zawartości dwóch misek.

Kolejny krok to dodanie ostudzonego masła i kilku kropel aromatu waniliowego. Wymieszać delikatnie. Dosypać 115g mąki tortowej, 35g kakao i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszałam wszystko łyżką (jak widzicie na zdjęciach).

 

Piec w formie o średnicy ok. 22cm przez 30 minut, temp. 180 stopni C.

 

Przeciąć ciasto na dwie części (kroiłam nożem do chleba, można też nitką).

 

 

Przygotować żelatynę:

  • żelatyna – 2 łyżki
  • wrzątek – 1/3 szklanki i odstawić do ostudzenia.

 

Przygotować krem.

  • kremówka – 400ml – ubić na sztywno (ale nie za długo, bo zrobi się Wam twaróg…)

Do ubitej kremówki dodać:

  • cukier puder – 4-5 łyżek oraz
  • truskawki – pół szklanki na mus (zmiksować truskawki na mus, bez żadnych dodatków)
  • ostudzoną płynną żelatynę.

Wszystko razem wymieszać. Ostawić na pół godziny do lodówki.

Na cieście ułożyć truskawki, przykryć schłodzonym kremem. Górę kopca „ziemię” stanowi góra od ciasta, którą kruszymy. Odstawić do lodówki na 6h (osobiście jadłam i kroiłam już po godzinie).

I jak?

Kopiec kreta z truskawkami. Szybko, truskawki ładnie wyglądają w kremie, efektownie. Dobre do robienia z dziećmi (mogą kruszyć górę, ubijać śmietankę itp.).

Teraz, gdy tak myślę o tym cieście, jedyną zmianą, którą bym wprowadziła, to do kremu dodałabym więcej truskawek, pokroiłabym je drobno i wszędzie byłyby truskawki, a nie tylko te na dole (chociaż te na dole też ładnie się prezentują, dobrze kroją).

 

 

Facebooktwittergoogle_plus
  • IK

    Dzisiaj zrobiłam, pyszne wyszło! 100x lepsze od tego bananowego kopca kreta z opakowania, który mi osobiście nie smakował przez krem z takim sztucznym posmakiem, a tu! truskaweczki 😀 + dodałam je pokrojone w kostkę jak radziłaś i powtórzę się wyszło: PYSZNE 🙂 Dzięki Gosia za przepis!
    I

    • Ale śliczny kopiec! Dzięki za zdjęcie.