Kotlety meksykańskie

Mielone inaczej, bo z fasolą i papryką.

Pochodzenie przepisu

gazetka biedronki nr 45/2013 – pulpeciki meksykańskie z czerwoną fasolą

 

Składniki

  • mielone – u mnie wołowe, 300g
  • czerwona papryka – 1/2
  • fasola z puszki – 100g odsączonej
  • cebula – 1
  • czosnek – 2 ząbki
  • ser żółty – 100g starty
  • natka pietruszki – niby pęczek, ale u mnie bazylia z krzaka kilkanaście listków
  • bułka tarta – 2 łyżki
  • resztka zupy dyniowej – sos (opcjonalnie/nie trzeba)
  • olej – do smażenia
  • sól, pieprz – do smaku, szczypta lub jak kto lubi
  • jajko – 1

 

 

 

Mielone połączyć w misce z następującymi składnikami:

  • czerwona papryka – 1/2 – pokroić
  • cebula – 1
  • fasola z puszki – 100g odsączonej
  • czosnek – 2 ząbki
  • jajko – 1
  • ser żółty – 100g starty
  • natka pietruszki – niby pęczek, ale u mnie bazylia z krzaka kilkanaście listków
  • bułka tarta – 2 łyżki
  • sól, pieprz – do smaku, szczypta lub jak kto lubi

 

Na rozgrzanym oleju usmażyć kotlety.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Została mi dyniowa z poprzedniego dnia, więc dolałam resztę do usmażonych kotletów.  Potrzymałam wszystko na  małym ogniu przez 5-7 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Naprawdę dobre kotlety. Inne, bardzo charakterystyczne (bo fasola i papryka) i smaczne. Do powtórki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA