Mielone inaczej, bo z fasolą i papryką.
Pochodzenie przepisu
gazetka biedronki nr 45/2013 – pulpeciki meksykańskie z czerwoną fasolą
Składniki
- mielone – u mnie wołowe, 300g
- czerwona papryka – 1/2
- fasola z puszki – 100g odsączonej
- cebula – 1
- czosnek – 2 ząbki
- ser żółty – 100g starty
- natka pietruszki – niby pęczek, ale u mnie bazylia z krzaka kilkanaście listków
- bułka tarta – 2 łyżki
- resztka zupy dyniowej – sos (opcjonalnie/nie trzeba)
- olej – do smażenia
- sól, pieprz – do smaku, szczypta lub jak kto lubi
- jajko – 1
Mielone połączyć w misce z następującymi składnikami:
- czerwona papryka – 1/2 – pokroić
- cebula – 1
- fasola z puszki – 100g odsączonej
- czosnek – 2 ząbki
- jajko – 1
- ser żółty – 100g starty
- natka pietruszki – niby pęczek, ale u mnie bazylia z krzaka kilkanaście listków
- bułka tarta – 2 łyżki
- sól, pieprz – do smaku, szczypta lub jak kto lubi
Na rozgrzanym oleju usmażyć kotlety.
Została mi dyniowa z poprzedniego dnia, więc dolałam resztę do usmażonych kotletów. Potrzymałam wszystko na małym ogniu przez 5-7 minut.
I jak?
Naprawdę dobre kotlety. Inne, bardzo charakterystyczne (bo fasola i papryka) i smaczne. Do powtórki.