Pieczona wołowina z dodatkami.
Pochodzenie przepisu
Odkryj smaki Azji, akcja trwa do 09.08.2015, przepis ze strony 12 folderu „kulki z mielonej wołowiny z sezamem i ogórkiem w ostrym sosie chilli”
Składniki
- mielona wołowina – 400g (kupiłam na akcji azjatyckiej w Biedronce)
- imbir świeży – 0,5cm
- trawa cytrynowa – 1 łodyżka (kupiłam na akcji azjatyckiej w Biedronce)
- sezam – 1 łyżka
- limonka – sok z 1, sok z połowy do mięsa, sok z drugiej połowy do ogórków (kupiłam na akcji azjatyckiej w Biedronce)
- jajko – 1
- ogórek – 2 gruntowe
- mięta – 8 listków
- sos chilli słodki – jako sos, do podania, do maczania dla chętnych lubiących chilli
- pieprz, sól – szczypta
- kolendra – 4 gałązki świeżej, dałam łyżeczkę kulek suszonych
W przepisie były jeszcze składniki, których nie dodałam (jak macie i chcecie dodać, to dodajcie, napiszę w którym miejscu, ja nie dałam):
- papryczka chilli – 1
- cebulka zapiekana – 4 łyżki
- dymka – 1/4 sztuki
Krok po kroku w mojej kuchni
W misce mieszamy:
- mielona wołowina – 400g
- imbir świeży – 0,5cm, obrany i drobno pokrojony
- trawa cytrynowa – 1 łodyżka – obrana z zewnętrznej warstwy i pokrojona drobno
- pieprz, sól – szczypta
- papryczka chilli – 1, drobno posiekana (ja nie dałam)
Wymieszać dokładnie składniki.
Następnie dodać:
- sezam – 1 łyżka
- kolendra – 4 gałązki świeżej, dałam łyżeczkę kulek suszonych
Wyrobić i na koniec dodać:
- limonka – sok z połowy
- jajko – 1 sztuka
Z mięsa robimy kulki, wykładamy na papier do pieczenia i zapiekamy przez 8 minut w temperaturze 200 stopni.
Spodobała mi się propozycja świeżej sałatki.
- limonka – sok z połowy
- ogórek – 2 gruntowe – ogórki wg przepisu miały być pokrojone w paski, u mnie plastry
- mięta – 8 listków, pocięta nożyczkami do ziół
W przepisie była dymka – 1/4. Jeżeli macie, to dajcie
Wymieszać ogórki z posiekaną miętą i sokiem z limoni (+dymka).
Podawać ze słodkim sosem chilli.
I jak?
I gdy ciepłe, to przepyszne, gdy zimne i wieczorem na chlebie, to niedobre. Jedzcie w takim razie ciepłe. Ogórki z miętą – bardzo świeże i smaczne. Sos chilli bardzo pasował do ciepłych kulek wołowych z sezamem.


