Mielone ze słonym serem.
Pochodzenie przepisu
Kuchnia Lidla – bifteki z fetą
Składniki
- cebula – 1
- czosnek – 2 ząbki
- mięta – kilka listków
- mięso – 0,5 kg w przepisie wołowe, u mnie z szybki
- jajko – 1
- oregano – łyżeczka
- sól, pieprz – szczypta
- feta – ok. 70g, kilka plastrów
- oliwa – do smażenia
- bułka tarta – 2 łyżki
Krok po kroku w mojej kuchni
Do miski dodać:
- cebula – 1 posiekana
- czosnek – 2 ząbki posiekane
- mięta – kilka listków posiekane
- mięso – 0,5 kg w przepisie wołowe, u mnie z szybki
- jajko – 1
- oregano – łyżeczka
- sól, pieprz – szczypta
Dosypałam dwie łyżki bułki tartej.
Wymieszałam mięso z dodatkami.
Formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją, dodajemy kawałek fety i zamykamy ser w klopsie.
Podsmażamy klopsy na oleju z obu stron przez chwilę.
Ułożyłam kotlety w naczyniu żaroodpornym i podpiekłam w 180 stopniach przez 10 minut.
I jak?
Jedliśmy z surówką z marchwi i frytkami z batatów.
Jeżeli chodzi o smak kotletów, to wg mnie nie potrzeba im dodatkowej soli (feta jest słona). Lubię dodatek mięty, zawsze poprawia smak dań (świeżość nadaje). Tak naprawdę te kotlety to kolejna wariacja na temat osławionego mielonego. Uważam, że udana. Warto spróbować.