Kotlety z ziołami prowansalskimi

wpis w: blog, dania z mięsem mielonym, Kuchnia | 0

Kotlety z niespodzianką w postaci suszonych pomidorów.

Pochodzenie przepisu

Kwestia smaku 

 

Składniki

  • mięso mielone  szynki – 0,5kg
  • cebula – 0,5
  • bułka mała – nie dałam, dałam bułkę tartą – 2 łyżki
  • suszone pomidory pasta – 3 łyżki (zmieliłam 8 suszonych pomidorów z zalewą)
  • sól, pieprz – do smaku
  • zioła prowansalskie – łyżka
  • jajko – 1
  • mleko – do namoczenia bułki

 

 

Jeżeli macie bułkę zalejcie ją mlekiem na 10 minut. Ja zalałam bułkę tartą.

W misce połączyć ze sobą:

  • mięso mielone  szynki – 0,5kg
  • cebula – 0,5
  • bułka mała – nie dałam, dałam bułkę tartą – 2 łyżki (namoczona w mleku po 10 minutach)
  • suszone pomidory pasta – 3 łyżki (zmieliłam 8 suszonych pomidorów z zalewą)
  • sól, pieprz – do smaku
  • zioła prowansalskie – łyżka
  • bułka tarta – do obtoczenia kotletów
  • olej – do smażenia

 

Uformować kotlety (zwilżone wodą dłonie ułatwiają sprawę). Obtoczyć je bułką tartą. Smażyć na oleju z dwóch stron, zrumienić.

 

Potem włożyć do naczynia żaroodpornego na 15 minut (temp 150 stopni).

P8169482-Kopiowanie-e1472580511258-768x1024

 

I jak?

Mielone z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi. Kolejna wariacja na temat kotletów. Nic porywającego, ale smak delikatnie zmieniony.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus