Kotlety ze świeżej kukurydzy

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z kukurydzą | 0

Ścinaliście kiedyś kukurydzę z kolby i robiliście placuszki?

Pochodzenie przepisu

Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem – Karolina i Maciej Szaciłło

s. 127, Tajskie placuszki kukurydziane z sałatką

 

 

Składniki

  • kukurydza – 200g ściętej z kolby
  • mąka – 3 łyżki
  • płatki ryżowe – 0,5 szklanki (dałam zamiast otręby 2 łyżki)
  • skrobia kukurydziana – 2 lyżki
  • woda – 100ml
  • pasta curry czerwona – max łyżka (dałam łyżeczkę zielonej)
  • kolendra – łyżeczka mielonej kolendry
  • sól – 2 szczypty
  • mięta – kilka listków świeżej pociętej
  • olej – do smażenia

 

Powyższe składniki wymieszać w misce, odstawić na 5 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smażyć na patelni, na oleju na złoty kolor.

I jak?

Chrupiące ziarna kukurydzy w cieście. Wolę wersję na kolbie, ale placuszki też mają swój urok. To coś innego/inna forma podania świeżej kukurydzy. Szczerze przyznam, że kruszą się i ziarenka łatwo odrywają. Podałam z sałatką z ogórków proponowaną przez autorów (ogórek świeży w kostkę, 1/4 szklanki octu jabłkowego, 2 łyżki miodu, łyżeczka imbiru, sypnięcie chili, pół czerwonej papryki).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus