Krem dyniowo-cukiniowy

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z cukinią, z dynią, Zupy | 0

Krem z dyni po raz n-ty.

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku – Zupa dyniowo-cukiniowa z makaronem z cukinii

 

2 faza SB (jeżeli dynia makaronowa, to 1 faza SB)

Składniki

  • cebula – 1
  • oliwa – 2 łyżki
  • masło – 2 łyżki
  • tymianek suszony – łyżeczka
  • cukinia – 1
  • dynia – 500g
  • bulion – 800mk
  • mleko – szklanka

Krok po kroku w mojej kuchni

 

 

Najtrudniejsze – dynię pokroić w kostkę i obrać.

Garnek.

Wlać 2 łyżki oliwy i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Dosypać łyżeczkę tymianku, dodać dynię pokrojoną w kostkę. Smażyć całość przez kilka minut.

 

Skórkę z cukinii obrać obieraczką (ja mam tartę do julienne i jej używam). Resztę (skórka idzie na bok) pokroić w kostkę i dodać do dyni.

 

Dolać bulionu i gotować dynię z cebulą i cukinią przez 15 minut. Dynia ma być miękka. Po tym czasie zmiksować całość na krem. Wlać szklankę mleka, doprawić solą i pieprzem. Gotowałam jeszcze przez minutę.

 

Paski ze skórki z cukinii podsmażyć na maśle/ na patelni przez minutę – dwie.

 

Krem podawać ze skórką z cukinii.

 

I jak?

I cukinii (poza skórką) nie czuć, czuć dynię, a że dynię bardzo lubię, to krem mi podszedł. taki zwyklak w kategorii „robimy coś z dyni, bo jest na nią sezon”.