Krem z dyni po raz n-ty.
Pochodzenie przepisu
Kwestia Smaku – Zupa dyniowo-cukiniowa z makaronem z cukinii
2 faza SB (jeżeli dynia makaronowa, to 1 faza SB)
Składniki
- cebula – 1
- oliwa – 2 łyżki
- masło – 2 łyżki
- tymianek suszony – łyżeczka
- cukinia – 1
- dynia – 500g
- bulion – 800mk
- mleko – szklanka
Krok po kroku w mojej kuchni
Najtrudniejsze – dynię pokroić w kostkę i obrać.
Garnek.
Wlać 2 łyżki oliwy i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Dosypać łyżeczkę tymianku, dodać dynię pokrojoną w kostkę. Smażyć całość przez kilka minut.
Skórkę z cukinii obrać obieraczką (ja mam tartę do julienne i jej używam). Resztę (skórka idzie na bok) pokroić w kostkę i dodać do dyni.
Dolać bulionu i gotować dynię z cebulą i cukinią przez 15 minut. Dynia ma być miękka. Po tym czasie zmiksować całość na krem. Wlać szklankę mleka, doprawić solą i pieprzem. Gotowałam jeszcze przez minutę.
Paski ze skórki z cukinii podsmażyć na maśle/ na patelni przez minutę – dwie.
Krem podawać ze skórką z cukinii.
I jak?
I cukinii (poza skórką) nie czuć, czuć dynię, a że dynię bardzo lubię, to krem mi podszedł. taki zwyklak w kategorii „robimy coś z dyni, bo jest na nią sezon”.