Krem z brokułów z boczkiem wędzonym

Przepis pochodzi z gazety Moje smaki życia nr 10/2014, s.38.

cebula, ząbek czosnku, 2 ziemniaki – pokroić
smażyć na łyżce oleju przez kilka minut

PA231302+%28Kopiowanie%29.JPG

brokuły pociąć na różyczki

PA231305+%28Kopiowanie%29.JPG

czosnek, cebulę i ziemniaki przełożyć do garnka

PA231307+%28Kopiowanie%29.JPG

dorzucić brokuły
dolać litr bulionu (najlepiej byłoby mieć zamrożony bulion)
doprawić czym chcemy (sól, pieprz + pół łyżeczki cukru)
zmiksować

PA231308+%28Kopiowanie%29.JPG

w myśl zasady jemy oczami podpiec kilka kawałków wędzonego boczku (lub podsmażyć), połamać na mniejsze kawałki i posypać już na talerzu
rozciągnięty kleks ze śmietany 18%

PA231328+%28Kopiowanie%29.JPG

Dla mnie, wielbicielki brokułów i boczku, w skali szkolnej 5+. Jak mówi garnuszek na klocuszek „pyszne”