Pochodzenie przepisu
Moje Smaki życia 9/2016, s. 64 zupa krem z buraków
Składniki
- olej – do podsmażenia cebuli, łyżka
- masło – łyżeczka
- czerwona cebula – 1
- kminek – pół łyżeczki
- buraki – 4 (kupiłam już ugotowane)
- jabłka – 2
- bulion – 1,5l (miałam 2 szklanki zamrożone, resztę dopełniłam wodą)
- sól, pieprz – szczypta
- jogurt naturalny – 3 łyżki
- chrzan – łyżka
Na rozgrzanych oliwie i maśle podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać kminek.
Buraki i jabłka obrać i pokroić.
Zalać bulionem i gotować do miękkości buraków (30-40 minut, ja szybciej, bo miałam już ugotowane).
Po tym czasie zmiksować zupę na krem. Doprawić solą i pieprzem.
Jogurt wymieszać z chrzanem i dodać do zupy.
Całość doprowadzilam do wrzenia, wymieszałam i zdjęłam z ognia.
I jak?
Ostry krem z buraków. Bez rewelacji, poprawny krem. Ten wspominam lepiej.