Krem z buraków z mleczkiem kokosowym

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z burakami, Zupy | 2

„Azjatycki barszcz” podano!

Pochodzenie przepisu

Jadłonomia – Marta na snapie wspominała, że robi ten przepis na warsztatach 

 

Składniki

  • buraki – 3-4 (miałam 4 małe)
  • imbir – 2cm
  • czosnek – 2 ząbki
  • chili w proszku – szczypta
  • mleczko kokosowe – powinna być duża puszka, miałam 165ml
  • woda – 1,5 szklanki
  • limonka – 2 łyżki soku
  • sól, pieprz
  • olej – do smażenia 

 

 

Buraki zawinąć folią aluminiową.

Piec 50 minut w 200 stopniach.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po 50 minutach przestudzić buraki i pokroić je w plastry. Ćwiartkę zostawić do dekoracji.

 

 

W garnku rozgrzać olej (3 łyżki).

Dodać drobno posiekane:

  • imbir – 2cm
  • czosnek – 2 ząbki

Smażyć przez minutę.

 

Dorzucić buraki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dodać mleko kokosowe (kupcie większą puszkę!), 1,5 szklanki wody, sól i gotować przez 10-15 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Zmiksować zupę na krem, zdjąć z ognia.

Dodać:

  • sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z limonki
  • chili sproszkowane – szczypta.

Wymieszać całość. Podawać z czymś zielonym (natka, rzeżucha, bazylia) i z małymi cząstkami buraka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Niecodziennie, ostre (ale nie paląco oste), burak znajomo słodkawy. Smakowało jak barszcz, ale ostrzej. Mleko kokosowe łagodziło ostry posmak, żałuję, ze miałam go tylko 165ml, następnym razem (bo będzie następny raz) dam więcej. Spróbujcie, warto!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus