Krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym

A może do kremu z kalafiora dodać mleczka kokosowego?

Pochodzenie przepisu

Kuchnia Lidla

 

Składniki

  • kalafior – 1
  • cebula – 1
  • ziemniaki – 2 małe
  • czosnek – 2 ząbki
  • bulion – litr (dałam wodę, do połowy wysokości kalafiora i podlewałam, aż ziemniaki się ugotowały)
  • ser grana padano – pół szklanki (nie dałam)
  • sól, pieprz – szczypta/do smaku
  • olej – do podsmażenia cebuli
  • mleczko kokosowe – 100ml

 

Różyczki kalafiora i pokrojone w kostkę ziemniaki zalewamy bulionem (ja wodą) i gotujemy.

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, na patelni.

Zeszkloną cebulę dodajemy do gotującej się zupy.

Trzymamy na ogniu pod przykryciem ok. 20 minut (aż ziemniaki się ugotują). Dolewałam wody, gdy trochę wyparuje.

Miksujemy warzywa blenderem na krem.

Jeżeli chcecie, tu dodajcie starty ser, ja dolałam mleczka kokosowego.

Na koniec sól, pieprz – do smaku.

 

I jak?

Kokosa nie było czuć, za to krem zyskał na delikatności. Lekki – robił  za pierwsze danie i kolację.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus