Krem z młodej kapusty z koperkiem

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z kapustą, z porem, Zupy | 1

Idealnie zielona i kremowa zupa.

Pochodzenie przepisu

Jadłonomia

 

Składniki

  • młoda kapusta – 0,5 główki
  • por, biała część – 2 małe lub 1 duży
  • koperek – pęczek
  • sok z cytryny – łyżka
  • bulion – do wysokości kapusty
  • sól, pieprz – do smaku
  • mielona kolendra – 0,5 łyżeczki (dałam od siebie, nie było w oryginale)
  • olej – do smażenia pora

 

Pół główki młodej kapusty pokroić drobno.

Pora pokroić w talarki.

W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojonego pora i dusić aż warzywo stanie się miękkie (ale nie spalić).

Dodać kapustę.

Zalać bulionem (u mnie drobiowy) do wysokości kapusty.

Gotować przez 10 minut na małym ogniu, pod przykryciem.

Po 10 minutach (kapusta będzie miękka) dodać pokrojony koperek, sok z cytryny i całość zmiksować blenderem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Posolić, popieprzyć, posypać kolendrą. Zagotowałam do wrzenia i zdjęłam z ognia.

Posypałam koperkiem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Wiosna moi drodzy!

Kremowy, delikatny, kapuściany (kapusta dominuje) smak. Por się zgubił, ale koperek nadaje takiego aromatu, że prawie nie starczyło zupy dla Michała. Przepyszna wspaniałość. Kolor też niczego sobie.

Inne dania z młodą kapustą znajdziecie tutaj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus