Delikatny krem z mleczkiem kokosowym.
Pochodzenie przepisu
Miesięcznik Moje Gotowanie, wrzesień 2016, s. 68
Składniki
- ziemniaki – 2
- gruszki – 5 małych
- pory – 2
- masło – 50g
- curry – pół łyżeczki
- sól, pieprz – szczypta
- bulion – 2 szklanki
- woda – do wysokości podsmażonych warzyw i gruszek
- mleczko kokosowe – 100ml (w przepisie była śmietana 36%)
- boczek wędzony – kilka pasków podsmażonych bez oleju
Pory kroimy w plastry, gruszki w kawałki.
Na rozgrzanym maśle obsmażamy przez 3 minuty pory z gruszkami.
Po tym czasie dorzucamy obrane ziemniaki i przyprawę curry. Zalewamy bulionem i wodą. Gotujemy przez 30 minut.
Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy na krem. W trakcie miksowania dolewamy mleko kokosowe. Podgrzewamy całość do wrzenia. Studzimy lekko i jemy.
I jak?
Podsmażyłam paski boczku i podałam z kremem. W smaku delikatny, słodkawy, mleczko kokosowe nadało tej zupie aksamitności (o ile tak można powiedzieć). Smakowało domownikom.