Krem z porów i gruszek

Delikatny krem z mleczkiem kokosowym.

Pochodzenie przepisu

Miesięcznik Moje Gotowanie, wrzesień 2016, s. 68

Składniki

  • ziemniaki – 2
  • gruszki – 5 małych
  • pory – 2
  • masło – 50g
  • curry – pół łyżeczki
  • sól, pieprz – szczypta
  • bulion – 2 szklanki
  • woda – do wysokości podsmażonych warzyw i gruszek
  • mleczko kokosowe – 100ml (w przepisie była śmietana 36%)
  • boczek wędzony – kilka pasków podsmażonych bez oleju

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pory kroimy w plastry, gruszki w kawałki.

Na rozgrzanym maśle obsmażamy przez 3 minuty pory z gruszkami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Po tym czasie dorzucamy obrane ziemniaki i przyprawę curry. Zalewamy bulionem i wodą. Gotujemy przez 30 minut.

Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy na krem. W trakcie miksowania dolewamy mleko kokosowe. Podgrzewamy całość do wrzenia. Studzimy lekko i jemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Podsmażyłam paski boczku i podałam z kremem. W smaku delikatny, słodkawy, mleczko kokosowe nadało tej zupie aksamitności (o ile tak można powiedzieć). Smakowało domownikom.

img_7625-kopiowanie

Facebooktwittergoogle_plus