Krewetki w curry

Krewetki na ostro.

Pochodzenie przepisu

Kwesti Smaku – Krewetki w sosie curry z pomidorkami koktajlowymi i bazylią

1 faza SB

Składniki

  • krewetki – 250g
  • pasta curry – łyżka czerwonej
  • olej kokosowy – 0,5 łyżki
  • sos rybny – łyżka
  • cynamon – szczypta
  • kurkuma – szczypta
  • gałka muszkatołowa – szczypta
  • mleko kokosowe – 200ml
  • pomidory – 300g
  • ryż brązowy – 100g
  • limonka – pół, sok z połowy (może być cytryna)
  • bazylia – kilka listków

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu.

 

Na patelnię dodać pastę curry (łyżka) i olej (pół łyżki). Podsmażyć (rozpuścić pastę w oleju). Dodać krewetki (u mnie mrożone). Smażyć 1 minutę.

 

Dodać sos rybny (łyżka), cynamon, kurkumę i gałkę muszkatołową. Smażyć przez 30 sekund. 

 

Wlać 200ml mleczka kokosowego. Gotować razem przez 2,5 minuty.

 

Dodać pomidory (w przepisie koktajlowe, u mnie zwykłe obrane ze skórki i pokrojone) i sok z limonki (lub z cytryny).

 

I jak?

Podałam, jak proponuje autorka, z brązowym ryżem i bazylią.

Krewetki na ostro. Smaczne i wcale nie jest ich mało.

Facebooktwittergoogle_plus