Krewetki na ostro.
Pochodzenie przepisu
Kwesti Smaku – Krewetki w sosie curry z pomidorkami koktajlowymi i bazylią
1 faza SB
Składniki
- krewetki – 250g
- pasta curry – łyżka czerwonej
- olej kokosowy – 0,5 łyżki
- sos rybny – łyżka
- cynamon – szczypta
- kurkuma – szczypta
- gałka muszkatołowa – szczypta
- mleko kokosowe – 200ml
- pomidory – 300g
- ryż brązowy – 100g
- limonka – pół, sok z połowy (może być cytryna)
- bazylia – kilka listków
Krok po kroku w mojej kuchni
Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu.
Na patelnię dodać pastę curry (łyżka) i olej (pół łyżki). Podsmażyć (rozpuścić pastę w oleju). Dodać krewetki (u mnie mrożone). Smażyć 1 minutę.
Dodać sos rybny (łyżka), cynamon, kurkumę i gałkę muszkatołową. Smażyć przez 30 sekund.
Wlać 200ml mleczka kokosowego. Gotować razem przez 2,5 minuty.
Dodać pomidory (w przepisie koktajlowe, u mnie zwykłe obrane ze skórki i pokrojone) i sok z limonki (lub z cytryny).
I jak?
Podałam, jak proponuje autorka, z brązowym ryżem i bazylią.
Krewetki na ostro. Smaczne i wcale nie jest ich mało.