Kurczak cytrynowy po grecku

Przepis pochodzi z książki Dieta płaskiego brzucha. Czy trzeba dodawać więcej?

S7003050-1.JPG

Co potrzeba?

S7002990-1.JPG

Jak robić?
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę,
W piekarniku (ja używam prodziża) ułożyć kurczaka po jednej stronie, na folii aluminiowej
Pokroić paprykę w osiem trójkątów (czyli jak kto lubi)
Pokroić ziemniaka
Pokroić cebulę czerwoną jak kto lubi, ja lubię na 6 cięć
Pokroić oliwki czarne

Wyłożyć warzywa obok kurczaka
O tak:

S7002991-1.JPG

drugi krok to sosik : łyżka oliwy + sok z jednej cytryny + starta skórka z cytryny + oregano 3/4 łyżki + pieprz 3/4 łyżki + papryka w proszku 3/4 łyżki

S7002993-1.JPG

i polewamy tym kurczaka

Wygląd po polaniu naszym sosem

S7002995-1.JPG

Na talerz! Bom głodna!

S7002997-1.JPG

I jak?
Kurczak mięciutki, warzywa upieczone – rozpływało się to w ustach po prostu! Ot co!

A! Ja gotuję dla 2 osób (w tym jednego silnego mężczyzny, który musi jeść więcej), więc zawyżam proporcje. Wrzuciłam fotkę z książki, żebyście zobaczyli jakie tam są proporcje.