Lubię dania z woka. Znowu korzystam z książeczki- broszurki „Szybko i smacznie potrawy z woka”, s. 8.
Składniki:
piersi z kurczaka (u mnie 2), sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 300 ml bulionu, łyżka cukru, skórka z połowy cytryny
Piersi kroimy w paski.
Umieszczamy w misce, pieprzymy.
Solimy.
Dodajemy łyżkę sosu sojowego.
Sok z połowy cytryny.
I łyżkę oliwy.
Odstawiamy na 20 minut do lodówki.
Po tym czasie w woku roztapiamy łyżkę oliwy i 2 łyżki masła.
Smażymy mięso aż zmieni kolor.
Zdejmujemy z woka do jakiegoś naczynia (na chwilę).
Szykujemy 300ml bulionu, a 2 łyżeczki mąki kukurydzianej rozprowadzamy łyżką wody.
Bulion i mąkę wlewamy do woka, podgrzewamy.
I non stop mieszamy.
Dolewamy sok z pozostałej cytryny.
Dosypujemy łyżkę cukru. I mieszamy.
Do cytrynowego bulionu dodajemy mięso. Trzymamy kilka minut na ogniu.
Lubię jeść takie dania z makaronem, więc sobie go wstawiłam.
I tuż przed podaniem dodałam do woka, mieszając wszystko razem.
Na talerzu danie prezentuje się taj. Posypujemy wszystko skórką z połowy cytryny.
I jak?
Zjedliśmy ze smakiem. A książeczka to naprawdę zakup roku.
(to ta, kupowałam w Biedronce za jakieś 3zł, czekam na ponowne pojawienie się tych książeczek, zakup roku!)