Kurczak duszony z soczewicą

Pochodzenie przepisu

Książka South Beach turbo – s. 316

 

 

Składniki

  • oliwa – łyżka
  • cebula – 1
  • czosnek – 2 ząbki
  • bazylia – pół łyżeczki
  • oregano – pół łyżeczki
  • pieprz mielony – 1/4 łyżeczki
  • sól – 1/4 łyżeczki
  • przecier pomidorowy – łyżka
  • pierś z kurczaka – 0,5kg w plastry
  • soczewica – 400g
  • pomidory – 1 puszka krojonych/ szklanka passaty
  • bulion – 3/4 szklanki (dałam wodę, aż soczewica przestanie ją wchłaniać)
  • szpinak – 115g (nie dałam)

 

Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, bazylię, oregano, pieprz i sól. Smażyć na małym ogniu przez 4 minuty.

Dodać przecier pomidorowy i smażyć przez 3 minuty.

Wrzucić na patelnię pokrojone w plastry piersi z kurczaka.  Dodać soczewicę, passatę (lub pomidory w puszce) i bulion (ja wodę). Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do słabego i gotować całość przez 7-10 minut, aż kurczak będzie ugotowany. Soczewica będzie wchłaniała wodę, więc dolewałam, aż przestała wchłaniać płyn.

Jeżeli chcecie po tym czasie możecie dorzucić liście szpinaku i gotować całość przez minutę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus