Kurczak, młoda kapusta, czarny sezam i mięta w woku

Zrobiłam to danie i… zjadłam wszystko, co było w woku. Wyszło genialnie.

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku

 

Składniki

  • olej – do podsmażenia imbiru, czosnku i kurczaka
  • imbir – łyżka startego
  • czosnek – 2 ząbki
  • kurczak – 200g mięsa z udek kurczaka (możecie dać więcej i np. pierś z kurczaka lub z indyka – robiłam z indykiem drugi raz i jest ok)
  • młoda kapusta – 1/3 główki
  • sos sojowy – 3 łyżki
  • ocet ryżowy – łyżka (może być sok z limonki czy cytryny zamiast 2 łyżki)
  • sriracha – łyżeczka (dałam mniej, kilka kropel, można dać ostrą paprykę sypnięcie – pół łyżeczki do łyżeczki, zależy czy lubicie ostrzejsze dania)
  • cukier – 0,5 łyżeczki (u mnie trzcinowy)
  • olej sezamowy – 2 łyżki
  • szczypiorek – 3 łyżki posiekanego
  • mięta – posiekane listki z kilku gałązek
  • sezam – 2 łyżki czarnego (może być biały), czarny kupiłam w Lidlu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

W woku rozgrzać łyżkę oleju. Dodać:

  • imbir – łyżka startego
  • czosnek – 2 ząbki przeciśnięte przez praskę

Dodać pokrojone w paski lub kostkę mięso. Smażyć mieszając przez 5 minut.

Dodać pokrojoną kapustę.

Smażyć przez 6 minut i mieszać.

Po tym czasie dolać do woka:

  • sos sojowy – 3 łyżki
  • ocet ryżowy – łyżka (może być sok z limonki czy cytryny zamiast 2 łyżki)
  • sriracha – łyżeczka (dałam mniej, kilka kropel, można dać ostrą paprykę sypnięcie – pół łyżeczki do łyżeczki, zależy czy lubicie ostrzejsze dania)
  • cukier – 0,5 łyżeczki (u mnie trzcinowy)

Trzymać na ogniu przez 2 minuty.

Polać olejem sezamowym i posypać:

  • szczypiorkiem – 3 łyżki posiekanego
  • miętą – posiekane listki z kilku gałązek
  • sezamem – 2 łyżki czarnego (może być biały), czarny kupiłam w Lidlu

Wymieszać, zdjąć z ognia i jeść.

I jak?

Podałam z makaronem noodle.

Danie wyszło rewelacyjnie. Całą robotę robią tu orientalne dodatki i czarny sezam. Wygląda dobrze i nie wiem kiedy zniknęło z talerza. Coś dla wielbicieli młodej kapusty. Zróbcie koniecznie!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus
  • Joanna Dąbrowska

    Czym mozna zastapic mloda kapustę?