Ależ mi się spodobała strona przepisy.pl. Mega proste przepisy, dostępne dla wszystkich składniki, świetnie nakręcone filmy – czego chcieć więcej?
Ostatnio zrobiłam kurczaka tandoori z takim skutkiem:
Robiłam na podstawie tego filmiku:
Krok po kroku u mnie w kuchni (wariacja na temat ).
Z 4 udek kurczaka odcięłam mięso od kości.
Robimy marynatę:
Do jogurtu (polecam gęsty jogurt, np. grecki)…
dodajemy kilka łyżek przecieru pomidorowego.
Wyciskamy sok z cytryny do jogurtu.
Posypujemy przyprawami (po łyżeczce każdej).
Do marynaty wrzucamy mięso i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Gotujemy ryż wg wskazówek na opakowaniu i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Polewamy szklanką bulionu.
Układamy kurczaka wyłowionego z marynaty na warstwie ryżu. Wkładamy do piekarnika (u mnie na 45 minut).
Kroimy cebulę w piórka i umieszczamy na patelni do grillowania (nie dawałam wcale oleju).
Wyjmujemy mięso z naczyń żaroodpornych.
Układamy mięso na cebuli i podsmażamy kilka minut. Mieszamy (żeby się nie przypaliło).
Podajemy z ryżem.
I jak?
I pyszna wariacja na temat mięsa z kurczaka.
Ps.
Szykowanie dania w mojej kuchni wygląda tak: