Garam masala (gorące, słodkie przyprawy) w roli głównej, czyli kuchnia indyjska w moim domu.
Pochodzenie przepisu
Składniki
- pierś z kurczaka – dwie pojedyncze
- sól, pieprz – szczypta
marynata do kurczaka
- jogurt naturalny – 150g
- oliwa – łyżka
- imbir starty – łyżeczka
- cynamon – łyżeczka
- ostra papryka – łyżeczka
- kmin rzymski – łyżeczka
- garam masala – 0,5 łyżeczki (kupiłam w Tigerze)
sos
- passata – 500ml
- czosnek – 2 ząbki
- masło – 2 łyżki
- ostra papryka – łyżeczka
- słodka papryka – łyżeczka
- kmin rzymski – łyżeczka
- garam masala – 0,5 łyżeczki
- cukier brązowy – łyżeczka
- sól, pieprz – szczypta
- ocet winny – łyżka (u mnie ocet ryżowy)
- śmietana kremówka – 5 łyżek (u mnie śmietanka 30%)
Składniki marynaty wymieszać w misce.
- jogurt naturalny – 150g
- oliwa – łyżka
- imbir starty – łyżeczka
- cynamon – łyżeczka
- ostra papryka – łyżeczka
- kmin rzymski – łyżeczka
- garam masala – 0,5 łyżeczki
Zanurzyć w niej pokrojonego w kostkę i posypanego solą i pieprzem kurczaka.
Marynować mięso od 30 minut najlepiej do całej nocy (zależy ile macie czasu i jak bardzo Wam zależy, u mnie leżał w marynacie ok. 2h).
Po tym czasie kurczaka nadziać na patyczki szaszłykowe i ugrillować na patelni (bez marynaty).
W garnku połączyć:
- czosnek – 2 ząbki
- masło – 2 łyżki
Smażyć przez minutę. Dodać:
- ostra papryka – łyżeczka
- słodka papryka – łyżeczka
- kmin rzymski – łyżeczka
- garam masala – 0,5 łyżeczki
Smażyć przez kolejną minutę.
Wlać passatę. Do takiej mieszanki dodać:
- cukier brązowy – łyżeczka
- sól, pieprz – szczypta
- ocet winny – łyżka (u mnie ocet ryżowy)
Przykryć i gotować przez 10 minut na małym ogniu.
Po tym czasie dodać podsmażonego kurczaka do garnka i gotować przez 10 minut.
Na koniec zdjąć z ognia i dodać kremówkę (5 łyżek). Sos wymieszać.
I jak?
Kurczak w delikatnym, ale rozgrzewającym sosie. Wcale nie ostry, łagodny, dziecku smakowało. Dorosłym podobnie.
Pingback: Kalafior w pomidorach | Dom Gosi()
Pingback: Kurczak z bobem i pesto | Dom Gosi()