Kurczak w miodzie z grejpfrutem

 Lubię połączenie mięsa z owocami.


Przepis pochodzi stąd.

No robimy kurczaka w miodzie :)

Potrzeba:
1) do zrobienia marynaty

S7002193-1.JPG

– 5 dag masła
– 4 łyżki miodu
– 4 łyżki keczupu
– 4 łyżki oleju
– 2 łyżki soku z cytryny
– 3 łyżki sosu sojowego
– 3 ząbki czosnku
– sól
– pieprz
I tak dawałam na oko.
2) Kurczaka
3) proponuje Pani domu zjeść z kuskusem (na śmierć o nim zapomniałam) i grejpfrutem (moje subiektywne wrażenia smakowe na końcu)

Robimy!
Najpierw marynatę.
W rondelku rozpuszczamy masło

S7002195-1.JPG

Dolewamy i dosypujemy tych wszystkich składników wymienionych jako składniki marynaty

S7002199-1.JPG

w misce lub jakimkolwiek naczyniu łączymy pokrojoną pierś z ostudzoną (ja nie czekałam na ostudzenie i po prostu władowałam gorące do lodówki) marynatą

S7002200-1.JPG

Robimy „resztę”: 2 owoce obieramy i kroimy i kuskus (wg opakowania)

S7002202-1.JPG

Grejpfruty obrane wyglądają tak:

S7002204-1.JPG

Wg przepisu wyciągamy z lodówki dopiero po 2h. Ja wyciągnęłam i zapiekłam już po 30 minutach.

S7002207-1.JPG

Zapiekamy mięso:

S7002210-1.JPG

 

S7002211-1.JPG

Fenomen kuskusu?
Było mało. Zalewamy wodą w proporcji 2(woda):1 (kasza)

S7002213-1.JPG

 

S7002214-1.JPG

Nakładamy!

S7002217-1.JPG

 

S7002219-1.JPG

Hej! A dla mnie?

S7002220-1.JPG

 

S7002224-1.JPG

 

A wrażenia smakowe?
Michał pożarł wszystko w tempie błyskawicy. Potem poszedł po dokładkę kurczaka. A ja? Ten grejpfrut mi nie pasował wcale. O wiele lepiej czułabym się z mizerią na talerzu zamiast różowego kwaśnego bleh :/ Kurczak i marynata – super! Kuskus – przepadam wprost!