Kurczak w szynce z groszkiem i pesto

Pochodzenie przepisu

Masterka na pingerze polecała ten przepis z Kwestii Smaku – FILETY Z KURCZAKA W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z GROSZKIEM W SOSIE PESTO

 

Składniki

  • piersi z kurczaka – dwie pojedyncze (będą przecięte wzdłuż na pół)
  • sól, pieprz – szczypta
  • mąka – łyżka
  • szynka parmeńska lub serrano lub boczek – 85g (tyle plastrów, ile kawałków mięsa)
  • zielony groszek – szklanka groszku z puszki (w przepisie mrożony lub świeży)
  • oliwa z oliwek/olej – 2 łyżki
  • zielone pesto – 4 łyżki
  • śmietana 18% – 100ml
  • bazylia – kilkanaście listków pociętych (u mnie nożyczkami do ziół)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Posolić, popieprzyć i posypać mąką.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zawinąć każdy kawałek kurczaka w szynkę serrano (lub parmeńską/boczek, co macie).

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju/oliwy. Wyłożyć na to mięso w szynce. Smażyć 5 minut z jednej strony, przełożyć, 4 minuty z drugiej strony (ja obracałam częściej, bałam się, że się przypali).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Przygotować pesto, groszek i śmietanę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do podsmażonego mięsa dodć 100g śmietanki, 4 łyżki pesto i spróbować to wymieszać. Dodać szklankę groszku i bazylię. Wymieszać i zdjąć z ognia.

Danie wygląda tak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

I jak?

Podałam z pieczonymi ziemniakami. Danie dobre/bardzo dobre. Mięso soczyste, hiszpańska szynka urozmaiciła smak. Groszek z puszki i sos śmietanowy – również dobre. Nie wiem, co mi tu nie pasowało podczas jedzenia, wyszedł dobry obiad, trochę inny niż zwykle (trochę w smaku przypominało to potrawkę z kurczaka mojej mamy). Lubię to w Kwestii Smaku, inna odsłona dobrze znanych nam składników, smak podobny a danie wizualnie przyjemne dla oka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA