Pochodzenie przepisu
Masterka na pingerze polecała ten przepis z Kwestii Smaku – FILETY Z KURCZAKA W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z GROSZKIEM W SOSIE PESTO
Składniki
- piersi z kurczaka – dwie pojedyncze (będą przecięte wzdłuż na pół)
- sól, pieprz – szczypta
- mąka – łyżka
- szynka parmeńska lub serrano lub boczek – 85g (tyle plastrów, ile kawałków mięsa)
- zielony groszek – szklanka groszku z puszki (w przepisie mrożony lub świeży)
- oliwa z oliwek/olej – 2 łyżki
- zielone pesto – 4 łyżki
- śmietana 18% – 100ml
- bazylia – kilkanaście listków pociętych (u mnie nożyczkami do ziół)
Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Posolić, popieprzyć i posypać mąką.
Zawinąć każdy kawałek kurczaka w szynkę serrano (lub parmeńską/boczek, co macie).
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju/oliwy. Wyłożyć na to mięso w szynce. Smażyć 5 minut z jednej strony, przełożyć, 4 minuty z drugiej strony (ja obracałam częściej, bałam się, że się przypali).
Przygotować pesto, groszek i śmietanę.
Do podsmażonego mięsa dodć 100g śmietanki, 4 łyżki pesto i spróbować to wymieszać. Dodać szklankę groszku i bazylię. Wymieszać i zdjąć z ognia.
Danie wygląda tak.
I jak?
Podałam z pieczonymi ziemniakami. Danie dobre/bardzo dobre. Mięso soczyste, hiszpańska szynka urozmaiciła smak. Groszek z puszki i sos śmietanowy – również dobre. Nie wiem, co mi tu nie pasowało podczas jedzenia, wyszedł dobry obiad, trochę inny niż zwykle (trochę w smaku przypominało to potrawkę z kurczaka mojej mamy). Lubię to w Kwestii Smaku, inna odsłona dobrze znanych nam składników, smak podobny a danie wizualnie przyjemne dla oka.